Alles over oliebollen

Alles over oliebollen

De perfecte oliebol moet krokant van buiten zijn en heerlijk mals vanbinnen. Als je hem doormidden snijdt moet de vulling mooi verdeeld zijn. Er gaat niks boven versgebakken bollen. Met de volgende tips die jullie via Instagram vroegen bak jij ze lekker smeuïg en krokant.

Zorg voor de juiste beslag temperatuur!
Het ideale beslag temperatuur voor de bollen is 27 ºC. Op deze temperatuur is de gist goed actief en worden de bollen heerlijk luchtig. Je kunt dit op een wiskundige manier uitrekenen:
2 x de gewenste beslagtemperatuur – de bloemtemperatuur. De temperatuur van de bloem is ongeveer hetzelfde als die van de omgeving; stel dat het in huis 20 °C is. Dan is de som: 2 x 27 – 20 = 34. Het water moet dan dus ongeveer 34 °C zijn.
Nog een tip: los de verse gist eerst op in het water voor een goede verdeling door het beslag.

Varieer met de vulling
De klassiekers van Cas zijn toch wel de oliebollen met rozijnen, krenten en stukjes appel. Wil je zelf nu eens een andere vulling. Dan is absoluut mogelijk! Doe dan stukjes ananas, noten of gekonfijte sinaasappels door het beslag. Je kan ook een hartige oliebol maken. Gebruik daarvoor stukjes spek of kaas. Let op dat de vulling niet te zwaar wordt. Gebruik ook geen zure vullingen, dat houdt de werking van gist tegen.

Laat het beslag goed rijzen
Is het beslag klaar? Dan is het tijd om het te laten rijzen. De gistdeeltjes moeten nu het werk gaan doen. Zorg dat het beslag verdubbeld qua volume. De gist zorgt ervoor dat jouw bollen lekker luchtig worden. Doe je dit niet? Dan krijg je taaie mottenballen. Die wil je natuurlijk niet.
Je kunt het beslag het beste rijzen in een grote kom, pan of emmer met voldoende ruimte. Deze dek je af met plasticfolie. Zet het beslag vervolgens op een warme, tochtvrije plek. Zet het beslag niet op de verwarming, buiten of in een koude schuur. Zorg dat het beslag zeker een uur kan rijzen. Is het beslag te ver gerezen, roer het dan weer eventjes door.

Bak in neutrale olie
Gebruik voor te bakken een neutrale olie, denk aan zonnebloemolie, arachideolie of slaolie. Vetten is niet aan te raden. Bij gebruik van frituurvet wat hard wordt tijdens het afkoelen, krijgen de bollen ook een wit laagje. Hierdoor smaken ze minder lekker.

Wat is de beste baktemperatuur voor mijn oliebollen?
De oliebollen kun je het beste bakken op 175 tot 180 ºC in een frituurpan. Het is beter om de bollen in een frituurpan te bakken dan in een pan met olie op het fornuis. De temperatuur is in frituurpan stabieler en zal vanzelf bij gewarmd worden. Zit je onder de 170 ºC dan krijg je vieze vette bollen. Want bij een lage temperatuur kan de korst niet goed vormen en zuigt de oliebol zichzelf vol met olie. Je bakt de oliebollen gedurende 4 tot 8 minuten. Dit is afhankelijk van hoe groot je de bollen maakt.

Hoe maak je van die mooie ronde bollen?
Cas bakt de oliebollen met een ijstang/lepel. Doe voordat je gaat scheppen in het beslag de ijstang ventjes in de hete olie. Dit zorgt ervoor dat het beslag goed loslaat. Schep een je tang vervolgens vol met beslag en schraap hem langs de rand van de kom af. Laat het beslag vlak boven de olie vallen. Houd tijdens het bakken rekening dat de bollen nog wat narijzen. Schep dus niet te veel bollen in een keer. Je bakt de oliebollen gedurende 4 tot 8 minuten. Dit is afhankelijk van hoe groot je de bollen maakt.

Hoe bewaar je de oliebollen?
Vele mensen bakken de oliebollen ’s morgens of een dag van tevoren. Vaak worden de bollen dan hard of taai. Als je de bollen op de juiste manier bewaard, kun je er langer van genieten. Vers blijven ze natuurlijk het lekkerst.

Laat de oliebollen goed afkoelen en uitlekken. Verpak de bollen vervolgens luchtdicht, bijvoorbeeld in een plastic zak of in een afgesloten bakje. Bewaar ze op kamertemperatuur en niet in de koelkast. Als je de bollen op deze manier bewaard, gaan ze nog een paar dagen mee. Ze worden wel hierdoor wel minder knapperig, maar dit kun je gelukkig goed oplossen door ze op te warmen.

Hoe knap ik mijn oliebollen op?
Zelf oliebollen of appelbeignets thuis opwarmen in de oven?
Verwarm dan de oven voor op 200°C hetelucht. Bak de oliebollen in een vuurvaste schaal 10 tot 12 minuten. Opwarmen in de oven geeft de oliebol weer een mooi krokant korstje.

Heb je een airfryer? Bak ze dan op 150 ºC ongeveer 3 tot 5 minuten. Zo worden ze weer lekker krokant en warm.

Wil je oliebollen opwarmen in de magnetron? Doe maximaal 5 stuks oliebollen 30 seconden verwarmen op 750 watt in de magnetron. Let wel op in de magnetron wordt de oliebol alleen warm, zonder krokant korstje.

Wat is het lekkerste recept voor oliebollen?
Bekijk via deze link het lekkerste recept voor de oliebollen van Cas.
Heb je geen zin om zelf te gaan bakken of dat je hele huis stinkt naar oliebollen? Dan kun je ze natuurlijk bij ons bestellen. In de webshop vind je gewone en gevulde bollen. Ook andere lekkernijen die je kunt bestellen tot 29 december en afhalen tot 31 december ’21.

Misschien ook lekker?

Gebak & Taart

Hallelujah

Gezellige lampjes en taart?! Ja dat kan, bij het zien van deze taart zeg je spontaan halleluja. Fijne feestdagen allemaal. Gemaakt tijdens “Heel Holland bakt 2018!”

Bekijk recept »
Basisrecepten

Oliebollen

De perfecte oliebol moet krokant van buiten zijn en heerlijk mals vanbinnen. Als je hem doormidden snijdt moet de vulling mooi verdeeld zijn. Er gaat niks boven versgebakken bollen.

Bekijk recept »
Cake

Chocoladecake met meringue

Mensen met een chocoladeverslaving zoals ik, worden ontzettend blij met dit chocoladecake recept. Een paasachtig recept voor een beginnende bakker. Sloof je uit en verrast al je vrienden met dit schitterend paasspektakel.
Een ding is zeker, deze cake hoef je niet lang te bewaren.

Bekijk recept »