Amsterdamse koggetjes

Amsterdamse koggetjes

Een eeuwen oud koekje en nog altijd onverbeterlijk lekker. Het Amsterdamse koggetje dankt zijn bestaan aan een bakwedstrijd vanuit de midden jaren 30 van de vorige eeuw. 

Moeilijkheidsgraad

2/5

Ingrediënten

Voor de nougatine
50 gram fijne kristalsuiker
50 gram hazelnoten
10 gram water

Voor het beslag
1 ei
170 gram witte basterdsuiker
200 gram roomboter
2 gram zout
200 gram Zeeuwse bloem

Extra nodig:
Spuitzak met een glad spuitmondje 1,5 cm

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Rooster de hazelnoten circa 10 minuten in de oven. Schenk het water in een pan en voeg de suiker toe. Laat koken tot er een lichte karamel ontstaat. Roer niet in de suiker met een lepel. Voeg de hazelnoten toe en roer kort met een pollepel. Schenk de karamel met de hazelnoten op een bakpapiertje en laat afkoelen. Mix met een foodprocessor tot kleine stukjes.

Kluts het ei. Wrijf de basterdsuiker en boter glad. Voeg het zout en de helft van het ei toe. Kneed kort door. Voeg de nougatine toe en roer door. Voeg de bloem toe en roer kort door.

Doe het beslag in de spuitzak en spuit bolletjes van circa 2,5 centimeter op de bakplaat. Met dit recept kun je 80 koekjes maken. Bak de koggetjes in circa 12 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen.

Geniet ervan!

Bron: Omroep MAX (Bak mee met MAX)

Misschien ook lekker?

Gebak & Taart

Tjoekedekee

Met deze trein kom je niet alleen heelhuids aan op je bestemming. Je hebt hierbij ook weer eens goed gegeten. Maak hem zelf van nogatine. Pas op het is een tijdrovende rit!

Bekijk recept »
Cake met vulling
Bakhulp

Zakkende cake vulling

Heb je wel eens een superlekkere cake gemaakt met heerlijke stukjes nootjes, rozijntjes en of chocolade gemaakt. Maar werd je teleurgesteld tijdens het aansnijden? Lees hier wat je kunt doen.

Bekijk recept »
Pate on croute Cas
Hartig

Nondejuke en croûte

Maak op een ambachtelijke wijze een heerlijke paté en croûte. Het was voor mij een hele leerschool, wennen was het zeker toen ik met mijn handen in levertjes zat te kneden. Mensen die een passie voor wild en vlees hebben, zullen van dit recept smullen!

Bekijk recept »