Meteen naar de inhoud

Heel Holland Bakt

Ervaringen rijker

Cas Wolters met André van Duin

Een ervaring als die van Cas tijdens zijn deelname bij Heel Holland Bakt maak je maar eens in je leven mee. Althans, dat dacht Cas, maar 2021 had andere plannen. Hoe hebben de twee deelnames aan Heel Holland Bakt de bakpassie van Cas gevormd? Welke lessen neemt hij mee naar de toekomst?

Om zich volledig te kunnen storten op zijn deelname aan Heel Holland Bakt 2018 stopte Cas tijdelijk met zijn opleiding, die hem hier gelukkig helemaal in steunde. Er steekt namelijk heel wat meer tijd in dan die enkele uren aan afleveringen die uiteindelijk op televisie verschijnen. “Ik spendeerde al mijn vrije tijd aan het uittesten en perfectioneren van recepten.”

Geheimhouding
Tja, je kunt niet zomaar aan al je vrienden gaan vertellen dat je meedoet aan een programma als Heel Holland Bakt. Alle avonturen die Cas op de set meemaakte moesten strikt geheim blijven, anders zou de uitslag van de wedstrijd nog wel eens vroegtijdig bekend kunnen worden. “Dat maakte het best pittig soms. Vrienden vragen zich af waarom je niet meer op verjaardagen komt of niet terug appt. Je bent zo druk met de competitie dat alles een beetje verwaterd.” Zijn vrienden geeft Cas dus na de opnames natuurlijk wat extra aandacht.

En soms gewoon heel veel wachten
Op een set moet er heel wat gewacht worden door de deelnemers. Terwijl de crew bezig is met het klaarzetten van belichting bijvoorbeeld. Saai? Dat hoeft het helemaal niet te zijn, want het biedt alle tijd om de mensen om je heen te leren kennen. Cas kreeg van zijn mededeelnemers rijlessen op het terrein waardoor hij uiteindelijk zijn rijbewijs kon halen. Ondanks de stress van de competitie dus toch ook een heel gezellige tijd.

Halleluja
Het meest trots was Cas toch wel op zijn Hallelujataart. Een kerkje met glas in lood raampjes, waar iedere kijker wow tegen moest zeggen. En dat deed de jury ook! Toch kwam helaas het moment dat Cas de tent moest verlaten. Hartstikke jammer, maar gelukkig waren er daarna nog allerlei nevenactiviteiten van Heel Holland Bakt waar Cas zijn kookkunsten tentoon kon stellen. “Het heeft echt wel deuren voor me geopend. En door mijn deelname ben ik mijzelf tegengekomen. Ik heb geleerd dat ik een enorm doorzettingsvermogen heb en een echt competitiedier ben. Ik presteer het beste onder druk.”

Heel Holland Bakt: Nog een keer!

In februari 2021 kregen alle oud bakkers van Heel Holland Bakt een mail: of ze nog eens mee wilden doen. Ja natuurlijk wilde Cas dat! De door corona in het water gevallen sportzomer liet een aantal gaten in de zendtijd, dus NPO en Omroep MAX gaven de opdracht voor een Heel Holland Bakt Allstars editie. “De eerste keer dat ik meedeed dacht ik: dit is een kans uit duizenden. Toen ik de tent moest verlaten verwachtte ik niet om daar ooit terug te komen.”

Hij stuurde zijn enthousiaste motivatie op, en even later stond hij in Amsterdam om een proefopdracht te maken. De deelnemers moesten namelijk wel aantonen dat hun bakkunsten erop vooruit waren gegaan. Cas ging aan de slag met een smakelijke snickertaart, die de jury wel wist te bekoren! Een week later glipte Cas het klaslokaal uit om in het kopieerhok te horen te krijgen dat hij weer mocht meedoen. Fantastisch nieuws natuurlijk, maar… “Ik mocht het weer aan niemand vertellen. ”

Geen suikerzoet sprookje
In de weken ervoor was het een druk programma: overdag lesgeven en dan bakken tot na middernacht. Terug in de tent zijn voelde als thuiskomen. “De adrenaline, de geur van het tentzeil en onze leuke jury… Ik was weer helemaal in mijn element.” Maar zo’n opnametraject gaat niet alleen over rozen. De tweede deelname was stukken lastiger omdat Cas steeds probeerde voor te stellen wat de jury van zijn werk zou vinden. “Vooral tijdens het bakken onder tijdsdruk dacht ik vaak: waarom doe ik dit mezelf aan? Midden in het bos staan bakken in een ijskoude tent.” Dat is toch even anders bakken dan thuis, wanneer de boter niet zacht wil worden. “Gelukkig is het landgoed altijd supermooi en gezellig. De productieassistenten zorgen goed voor je en ’s avonds werd ik met de taxi naar mijn hotel gebracht.”

Dat zit wel gebakken
Laat Cas de oven voorlopig even koud, na al dat afzien aan het aanrecht? Nee hoor: de liefde voor lekkers is er niet minder op geworden! Tijdens dit avontuur is Cas nog meer gaan bakken. “En ik heb geleerd om mooie foto’s van mijn creaties te maken. Dus wellicht in de toekomst een eigen bakboek?” En daarnaast blijft het de passie van Cas om mensen te inspireren en enthousiasmeren om zelf aan de slag te gaan.

Voor Cas is bakken een luxe, het eten moet dus een feestje zijn. Mooie en eerlijke ingrediënten, zonder toegevoegde conserveringsmiddelen. Wil je meegenieten? Boek dan nu een workshop of demonstratie!