Meteen naar de inhoud

Het boek van de Sint

Het boek van de Sint

Het grote boek van de Sint! Maak hem nu zelf, met plakjes biscuit en heerlijke speculaasbotercrème.

Moeilijkheidsgraad

2/5

Ingrediënten

Biscuit
100 gram eiwit
90 gram fijne kristalsuiker
80 gram eigeel
45 gram patentbloem

Speculaasbotercrème
150 gram volle melk
50 gram slagroom
90 gram fijne kristalsuiker (1)
4 gram speculaaskruiden
10 g fijne kristalsuiker (2)
16 gram custardpoeder
12 gram eigeel
250 gram roomboter

Bereidingswijze

Klop voor het biscuit de eiwitten luchtig met de suiker. Klop door tot er een stevig schuim ontstaat. Spatel het eigeel hierdoor en vervolgens de gezeefde bloem. Verdeel het beslag over een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikke plak. Bak deze ongeveer 4 minuten af op 220 graden. 

Verwijder de biscuitplak van de bakplaat en laat deze na het bakken afkoelen. 


Breng voor de speculaas crème de melk, slagroom, speculaaskruiden en het grootste gedeelte suiker aan de kook.
Meng de rest van de suiker, custardpoeder en eigeel in een bakje, zodat er geen klontjes kunnen vormen. Doe een beetje warme melk hierbij en maak vervolgens familie. Doe het roompapje geheel in de pan met warme melk. Kook tot deze pudding gaar is. 

Stort de pudding in een bakje en dek deze af met plastic. Laat deze helemaal afkoelen. 

Roer ondertussen de boter zacht en zalvig. Voeg de helft van de speculaaspudding toe en meng. Voeg zodra het goed opgenomen is het laatste deel ertoe.

Voor het opbouwen snij de de biscuit plakken uit tot rechthoeken van ongeveer 4×8 cm. Strijk hier een laagje botercrème op en dek deze af met een laagje biscuit. Strijk hier een heel dun laagje botercrème op. (Dit is zodat de marsepein of fondant blijft plakken). 

Rol de rode fondant of marsepein uit. Verpak jouw boekje. Rol vervolgens de gele marsepein of fondant uit voor de letter ‘S’. Plak deze met icing of water op jouw grote boek. 

 

Misschien ook lekker?

Hartig

Aspergebitterballen

April tot juni is de tijd van het witte goud. Hier geniet ik helemaal van, zo maak ik ook altijd een flinke doses aspergebitterballen voor de zwoele zomeravonden en de vrijdag middag borrels!

Bekijk recept »
Gebak & Taart

Tjoekedekee

Met deze trein kom je niet alleen heelhuids aan op je bestemming. Je hebt hierbij ook weer eens goed gegeten. Maak hem zelf van nogatine. Pas op het is een tijdrovende rit!

Bekijk recept »
Gemolten chocolade op een plaat
Bakhulp

Chocolade tempereren

Het op temperatuur brengen van chocolade noemen we in de bakkerswereld: Chocolade tempereren. Dit doe je om een mooie knak en glans te geven aan de chocolade.

Bekijk recept »