Inzakkende cakes

Inzakkende cakes

Een van de problemen die mensen ervaren bij het gebruiken van een spiksplinternieuwe keukenmachine, is dat ineens alle cakes na het bakken inzakken.
Hoe kan dat nou? Je beslag is dan waarschijnlijk te luchtig.

Bij het luchtig kloppen van het beslag, klop je eigenlijk lucht in je beslag. Warme lucht neemt meer ruimte in dan koude lucht. Het is dus normaal dat je cake een beetje inzakt als je hem uit de oven haalt en laat afkoelen. Dat is niet erg. Maar hoe luchtiger je beslag, hoe meer hij dus zal inzakken. Dus als hij te luchtig is, wordt hij minder stevig. Als je hem uit de oven haalt zakt hij dus te zeer in en daar doet de zwaartekracht nog een schepje bovenop. De cake is niet sterk genoeg en verliest de strijd met de zwaartekracht. Resultaat: een volledig ingestorte cake. Je kunt dit voorkomen door het beslag niet langer te kloppen dan nodig is. Als je alle ingrediënten goed gemixt hebt, dan ben je klaar. Langer is niet nodig, tenzij het anders beschreven staat in het recept. De rijsmiddelen zoals bakpoeder, bakingsoda en/of eieren zullen het verdere werk doen.

Misschien ook lekker?

Gemolten chocolade op een plaat
Bakhulp

Chocolade tempereren

Het op temperatuur brengen van chocolade noemen we in de bakkerswereld: Chocolade tempereren. Dit doe je om een mooie knak en glans te geven aan de chocolade.

Bekijk recept »
Koekjes

Pastéis de Nata

Geliefd om z’n krokante jas en een romige binnenkant. Een onmisbaar gebakje vanuit Portugal. Maak er lekker veel, want één pastel de nata is géén pastel de nata.

Bekijk recept »
Nonnevotten op een schaal
Brood

Nonnevotten

Een typisch Limburgse lekkernij wat gegeten wordt tijdens het Carnavalsfeest. Met dit recept hoef je niet meer in de rij te staan.

Bekijk recept »