Meteen naar de inhoud

Madeleines

Madeleines

Deze heerlijke Franse cakejes met een mollig buikje en krokant korstje. De madeleine is ‘ontdekt’ in de 18e eeuw in Frankrijk. In een paleis bakte de dienstdoende meid Madeleine, zij redde een mislukte taart door cakejes in schelpjes af te bakken. Haar moeder bakte thuis altijd de cakejes in schelpenvormen.

Moeilijkheidsgraad

1.5/5

Ingrediënten

Voor ongeveer 18 stuks

100 gram roomboter ongezouten
3 eieren
150 gram fijne kristalsuiker
1 tl citroenrasp
25 gram citroensap
200 gram patentbloem
8 gram bakpoeder
50 gram volle melk

Bereidingswijze

Voorbereidingen:
Smelt de boter in een steelpan en laat hem weer afkoelen. Verwarm de oven voor op 240 ºC hetelucht.

Madeleines:
Doe de suiker en eieren in een kom, roer deze met een garde goed los.Voeg vervolgens de citroensap, rasp en een klein scheutje melk toe.

Zeef de bloem en bakpoeder en voeg deze toe aan het ei-suiker mengel. Spatel dit met een pannenlikker goed tot een mooi beslag.

Voeg als laatste de afgekoelde gesmolten boter en de rest van de melk toe aan het beslag. Roer dit nog goed door en laat dit een kwartier rusten op kamertemperatuur.

Schep het mengsel in een spuitzak. Vet de madeleinevorm in met boter en verdeel het beslag over de vormpjes. Een echte Franse madeleine moet exact 28 gram wegen!

Zet de vorm in de oven. De truc voor een goede madeleine is dat de boventemperatuur 220 graden moet zijn en de ondertemperatuur 240 graden.

Als je niet apart de temperatuur kunt regelen, zet de bakplaat dan zo laag mogelijk en plaats een lege bakplaat direct boven de bakvorm om de hitte te temperen. Zo bakken ze van onder goed krokant en krijg je boven het typerende buikje.

Bak de madeleines in ongeveer 7 a 8 minuten goudbruin. Laat een beetje afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.

 

Misschien ook lekker?

Koekjes

Pastéis de Nata

Geliefd om z’n krokante jas en een romige binnenkant. Een onmisbaar gebakje vanuit Portugal. Maak er lekker veel, want één pastel de nata is géén pastel de nata.

Bekijk recept »
Gebak & Taart

Appelroosjes

Deze appelroosjes zijn in een draai gemaakt, waarmee jij je bezoek omver blaast! Loopt het water bij jou ook al in de mond?

Bekijk recept »
Blanke cake op een bordje
Bakhulp

Cake is te droog

Wat kun je doen als je cake veel te droog smaakt of voelt. Dit is natuurlijk niet lekker. Vaak heeft het te maken met de warmte van je oven. Lees hierover meer.

Bekijk recept »