Meteen naar de inhoud

Millefeuille Le Silence

Millefeuille Le Silence

Gebarentaal en gebak samen?! Ja, het is misschien een raar idee. Maar het is zeker mogelijk! Je kunt er ook mee variëren met andere letters of symbooltjes. Bak met behulp van dit recept zelf het bladerdeeg en ga aan de slag met de vullingen. Kijk wel uit dat je goed doseert met de Grand Marnier!

Moeilijkheidsgraad

3/5

Ingrediënten

Bladerdeeg
625 gram boter met minimaal 84% vet
625 gram patentbloem
313 ml ijskoudwater
10 gram zout
50 gram poedersuiker voor te karameliseren
Extra patentbloem voor te strooien

Creme mousseline
750 gram volle melk
150 gram fijne kristalsuiker
68 gram maïzena
3 eidooiers
1,5 vanillestokje
225 gram roomboter ongezouten grasboter (kamertemperatuur)
5 el grand marnier rood

Karamelcreme
2 gram gelatine (blaadjes)
Water voor de gelatine
65 gram suiker
110 gram slagroom
9 gram glucosestroop
1 vanillestokje
24 gram eigeel

Vanille praline
110 gram fijne kristalsuiker
60 ml water
1,5 vanillestokje

Bereidingswijze

Doe voor het bladerdeeg de bloem met het zout en water in een mengkom. Kneed met een keukenmachine en vlinder tot een stevige deegbal. Snijd ondertussen de boter in grove stukken. Voeg deze toe en kneed dit kort door. De boterblokken moeten nog heel blijven. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap en vouw hem in drieën. Leg het deeg in de koelkast voor een uurtje.

Weeg ondertussen de ingrediënten af voor de karamel crème en crème mousseline en leg de gelatine alvast in koud water.

Maak een banketbakkersroom met de melk, vanillemerg, suiker, maïzena en de eidooiers. Stort uit op een bord, dek af met huishoudfolie en laat het afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180ºC hete lucht.

Haal het deeg weer uit de koelkast en rol hem weer uit tot een rechthoekige lap. Vouw het in drieën en rol hem weer uit tot een rechthoek. Draai het deeg een kwartslag rol hem weer uit. Vouw het deeg nu in vieren. Wikkel het deeg weer in plastic en laat hem een uur rusten. Herhaal dit nog 2 keer.

Karamel crème
Doe in een steelpan de suiker met wat water en maak hiervan karamel.
Doe in een kom de slagroom, glucose en vanille samen. En giet dit bij de karamel zodra deze mooi goudbruin is. Roer dit goed door totdat alles opgelost is. Haal de crème van het vuur af en voeg de eidooiers toe en vervolgens de gelatine. Doe het geheel in een kommetje en laat het afkoelen.

Rol het deeg uit tot twee keer een rechthoekige lap die in een bakplaat past. Van ongeveer 4 mm dik.
Laat het deeg eventjes rusten. Prik er gaten in. Leg op de bakplaat een vel bakpapier, het deeg, vervolgens weer een bakplaat. Leg er iets zwaars op en bak het 30 minuten op 180 graden.
Haal het bladerdeeg uit de oven, leg het op een bakrooster en bak het vervolgens nog 10 minuten zonder deksel en een laagje poedersuiker. Maak een nieuwe lading bladerdeeg op een bakplaat.
Bak dit ook weer 30 minuten met nog een bakrooster erbovenop.

Crème mousseline.
Maak een banketbakkersroom, Roer de boter zalvig in de kitchenaid. Roer de banketbakkersroom los. Voeg deze hieraan toe samen met 5 el Grand Marnier. Laat het langzaam zalvig worden.

Vanille praline
Verwarm de suiker met water in een steelpan. Maak er vervolgens karamel van. Neem het geheel van het vuur. Voeg hierin het vanille merg toe en schenk het op een bakplaat met papier bekleed en laat het geheel afkoelen. Breek de karamel zodra hij hard is in stukjes en stamp het fijn met een vijzel.

Steek 18 ringen uit het bladerdeeg. Maak op elke ring 8 gelijke toefjes botercrème en vul het midden met wat karamel crème. Strooi een beetje vanille praline in het midden en sluit het af met een laagje bladerdeeg.

Bestrooi de bovenkant met wat poedersuiker. 

Misschien ook lekker?

Hartig

Worstenbroodjes

Heerlijke worstenbroodjes uit Brabant. Vele Limburgers zullen vast teleurgesteld zijn dat ik dit recept publiceer. Maar ik vind het heerlijk! Echt een genot om te eten.

Bekijk recept »
Cake met vulling
Bakhulp

Zakkende cake vulling

Heb je wel eens een superlekkere cake gemaakt met heerlijke stukjes nootjes, rozijntjes en of chocolade gemaakt. Maar werd je teleurgesteld tijdens het aansnijden? Lees hier wat je kunt doen.

Bekijk recept »
Kruimelvlaai op een rooster
Gebak & Taart

Limburgse vlaai

Niets zo verbonden met het prachtige Limburg als de vlaai. Hij is er in talloze varianten. Cas maakt deze Limburgse vlaai met kersenvulling en doet er niet de zo bekende ‘ruit’ , maar kruimels op.

Bekijk recept »