Meteen naar de inhoud

Nougatine schuimgebakjes

Nougatine schuimgebakjes

Nougatine slagroomgebakjes een feest om naar te kijken en vooral om op te eten. Gemaakt met zelf gemaakte hazelnoten nougatine. Gebakken eiwitschuim met luchtig geslagen slagroom. Helemaal luchtig dus.

Moeilijkheidsgraad

2/5

Ingrediënten

Ewitschuimplakken
100 gram eiwit
300 gram fijne kristalsuiker

Nougatine
200 gram fijne kristalsuiker
20 gram glucosestroop
20 gram water
100 gram geschaafde amandelen of fijn gehakte hazelnoten

Afwerking
500 gram slagroom ongezoet
40 gram suiker
100 gram pure chocolade

Bereidingswijze

Met dit recept maak je ongeveer 6 nougatine gebakjes. 

Verwarm de oven voor op 120ºC hetelucht. 
Splits de eieren en weeg het eiwit af. Klop de eiwitten luchtig. Voeg geleidelijk 200 gram suiker toe. Als de eiwitten stijf zijn, voeg je het laatste deel 100 gram suiker toe en spatel je het rustig door het schuim. Schep het schuim in een spuitzak met een spuitmondje. 

Teken op een bakpapier rondjes van 5 cm doorsnede. Spuit vervolgens de rondjes met eiwitschuim. Werk van buiten naar binnen. Bak de bodems ongeveer 40 minuten in de oven. Laat de bakjes afkoelen nadat ze uit de oven komen. 

Doe voor de nougatine de fijne suiker met het water, glucosestroop in een steelpan. Verwarm tot een licht gekleurde karamel. Haal het pannetje van het vuur en voeg hierin de gemalen noten. Roer tot alles een klein laagje karamel heeft gekregen. Stort het uit op een silliconenmatje en druk het tot een dunne plaat. Laat het afkoelen. 
Breek de nougatine in stukken zodra het afgekoeld is. Hak het fijn met een mes of maal het in een foodprocessor. Er mogen best wat grove stukken blijven zitten. Dit is alleen maar lekker. 

Smelt de chocolade au bain marie in een steelpannetje. Strijk met een kwast een laagje chocolade op de schuimgebakjes. Dit zorgt ervoor dat de gebakjes niet zo snel vochtig worden door de slagroom. Laat de chocolade uitharden.

Klop ondertussen de slagroom stijf met wat suiker. Spuit een flinke toef op een bodem, leg een deksel erop. Werk de zijkanten netjes af met wat slagroom en rol het gebakje door de nougatine. Maak nog een mooie toef op de bovenkant en decoreer je gebakjes met een leuk chocolaatje. 

Misschien ook lekker?

Victoria sponge cake met frambozen en slagroom
Basisrecepten

Victoria Sponge Cake

Een klassieker vanuit Engeland bedacht door Mary Berry, the baking queen of cakes. Maak hem nu zelf met heerlijke frambozen en stijf geslagen slagroom.

Bekijk recept »
Red velvet op een bordje
Cake

Red velvet cake

Een Amerikaanse taart die sinds 1943 opduikt in diverse kook- en bakboeken. Er zijn door de jaren heen wat aanpassingen gedaan, maar het lekkerste blijft toch met een roomkaas frosting.

Bekijk recept »