Meteen naar de inhoud

Oliebollen

De perfecte oliebol moet krokant van buiten zijn en heerlijk mals vanbinnen. Als je hem doormidden snijdt moet de vulling mooi verdeeld zijn. Er gaat niks boven versgebakken bollen.

Moeilijkheidsgraad

1/5

Ingrediënten

Voor 40 stuks
1 kilo tarwebloem
800 gram water
17 gram zout
50 gram suiker
80 gram verse gist of 25 gr gedroogde bakkersgist
1 theelepel citroenrasp

Vulling (optioneel)
250 gram krenten (goed geweld en uitgelekt)
200 gram rozijnen (goed geweld en uitgelekt)
100 gram appelen ( blokjes van maximaal ½ cm doorsnede)

Eventueel 10 gram kaneel

Bereidingswijze

Dit lekkere recept gebruiken we ook tijdens de oliebollen drive-in. Echt een klassiek recept die al een aantal jaar meegaat. Tot nu toe heb ik hierover alleen maar smaakmakende reacties gehoord. En door de hoeveelheid gist worden deze bollen ook nog eens heerlijk luchtig!

Zorg dat het water handwarm is, ongeveer 38 ºC. Lost hierin de verse gist in op. Roer dit goed door.

Doe in een kom de suiker met de bloem samen. Giet hierop het warme water met gist. Roer dit ongeveer 1 minuut langzaam met een keukenmachine. Vervolgens doe je het zout en het citroenrasp erbij. Vervolgens mix je het 3 minuten op de hoogste snelheid.

Als laatste doe je de vulling erbij. Zorg dat deze goed uitgelekt is. Meng de vulling nog ongeveer 1 minuut met de keukenmachine op de middelste stand. Kijk of de vulling een beetje egaal verdeeld is.

Doe het beslag in een ruime kom, emmer of bak. Dek het af met huishoud folie. Zet het nu op een warme tochtvrije plek voor een uurtje. Het deeg moet nu rijzen en het qua volume verdubbelen.

Verwarm de frituurpan op 180ºC. Doop je ijstang in de olie, zodat het deeg niet blijft plakken aan je tang. Laat het beslag boven de olie los en bak de bollen ongeveer 4 tot 8 minuten. Dit is afhankelijk van hoe groot je de bollen maakt.

Haal de bollen uit de olie en laat ze goed uitlekken en afkoelen. Bestrooi de bollen met poedersuiker voor het serveren.

 

Misschien ook lekker?

Gebak & Taart

Tjoekedekee

Met deze trein kom je niet alleen heelhuids aan op je bestemming. Je hebt hierbij ook weer eens goed gegeten. Maak hem zelf van nogatine. Pas op het is een tijdrovende rit!

Bekijk recept »
Pate on croute Cas
Hartig

Nondejuke en croûte

Maak op een ambachtelijke wijze een heerlijke paté en croûte. Het was voor mij een hele leerschool, wennen was het zeker toen ik met mijn handen in levertjes zat te kneden. Mensen die een passie voor wild en vlees hebben, zullen van dit recept smullen!

Bekijk recept »
Chocolade

Bonbons vol passie

“A chocolate a day keeps the doctor away!” Vooral als ze een passievrucht vulling hebben en netjes afgewerkt zijn. Voor de mensen die van uitdaging houden en iets nieuws willen doen is dit een uitdagend recept.

Bekijk recept »