Pastéis de Nata

Pastéis de Nata

Geliefd om z’n krokante jas en een romige binnenkant. Een onmisbaar gebakje vanuit Portugal. Maak er lekker veel, want één pastel de nata is géén pastel de nata.

Moeilijkheidsgraad

4/5

Ingrediënten

300 gram bladerdeeg op rol

Custard
250 ml volle melk
1/2 vanille stokje
1 kaneelstokje
25 gram custard poeder
225 gram fijne kristalsuiker
150 ml water
20 gram roomboter (kamertemperatuur)
2 eidooiers

Afwerking
Evt. poedersuiker

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 250ºC hetelucht en vet de bakvormpjes of een muffinvorm in met bakspray. 

Rol het bladerdeeg uit tot een grote plak van ongeveer 20 x 30 cm. Strijk de plak in met beetje water en rol de plak op tot een grote rol. Snij de rol in 10 gelijke stukken. Leg het bladerdeeg in de ingevette bakvormpjes en maak nu met je vingers van elk rolletje een kommetje/nestje. Zet het deeg vervolgens in de koelkast. 

Zet een pannetje op het vuur met melk met een kaneelstokje en het merg van een vanillestokje. Doe in een klein kommetje de custard poeder met een beetje melk. Roer het goed door tot een papje. 
Doe het custard papje terug in het steelpannetje en roer tot er een banketbakkersroom ontstaat. Haal het van het vuur af en laat het eventjes staan. 

Verwarm de suiker met 75 gram water in een nieuwe steelpan tot karamel. Blus de karamel af met 75 gram water en 20 gram roomboter. Roer het goed door. 

Haal het kaneelstokje uit de banketbakkersroom en voeg de helft van de karamel (op gevoel) samen met de eidooiers toe aan de banketbakkersroom. Roer het goed door tot een dunne custardroom. 

Haal de bladerdeegbakjes uit de koelkast en druk ze nog een keer goed door naar de zijkant uit. Zorg dat het duidelijke bakjes zijn. Giet de dunne custardroom in de vormpjes.

Bak de vormpjes minimaal 15 minuten tot ze een klein bruin laagje hebben. Strijk de pasteis na het bakken voorzichtig af met een beetje karamel en laat ze op een rooster afkoelen. 

Bestrooi de pasteis met een beetje poedersuiker om te serveren.

Smakelijk! 

Misschien ook lekker?

Spinazie kaas rolletjes van bladerdeeg op een afkoelrooster
Hartig

Spinazie-kaas rolletjes

Deze hartige rolletjes gevuld met kaas en spinazie doen het altijd goed bij onverwachts bezoek. Je draait ze zo in elkaar en het ziet er ook nog eens ontzettend feestelijk uit.

Bekijk recept »
bakplaat met gevulde koeken
Koekjes

Gevulde koeken

Dit recept voor klassieke gevulde koeken is helemaal niet zo moeilijk, maar wel heerlijk om te smullen! Gemaakt met amandelspijs volgens een traditioneel recept.

Bekijk recept »
Gemolten chocolade op een plaat
Bakhulp

Chocolade tempereren

Het op temperatuur brengen van chocolade noemen we in de bakkerswereld: Chocolade tempereren. Dit doe je om een mooie knak en glans te geven aan de chocolade.

Bekijk recept »