Meteen naar de inhoud

Roomijs of parfait?

Cas Wolters

Cas Wolters

Cas Wolters

Cas Wolters is bekend van het populaire tv-programma Heel Holland bakt, leerkracht basisonderwijs en geeft diverse bakworkshops. Op caswolters.com neemt hij je mee in de wondere bakwereld, deelt de lekkerste recepten met je, geeft de beste baktips en laat je zien dat goed en lekker bakken echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Wat is het verschil? Parfait Roomijs Sorbet Granita

Zomer, winter, herfst of lente…. het is altijd tijd voor ijs! Wil je roomijs of heb je liever parfait? Of misschien heb jij liever een andere ijssoort? In dit artikel ga ik je alles vertellen over de verschillende soorten ijs. Allemaal heerlijke desserts uit de diepvries, maar toch allemaal verrassend anders.

Maar wat is het verschil?

Er zijn 2 soorten ijs:

  • ijs gebonden met room en ei
  • ijs op waterbasis

Ook heeft de manier waarop je het ijs invriest invloed op de naam van het ijs.

IJs gebonden met room en ei

Parfait, semifreddo en roomijs zijn de ijssoorten die gebonden zijn met room. Ik geef je hierbij uitleg over de verschillende soorten:

Parfait

Parfait heeft zijn naam te danken aan de perfecte smaak van het ijs: een perfecte balans tussen ijskristallen, vet, suiker, vocht en toevoegingen. Parfait heeft als basis een gebonden verwarmde crème van (meestal) melk en eidooiers. Nadat de crème is afgekoeld wordt deze gemengd met geklopte slagroom, eventueel fruit, nougat, chocolade en/of andere smaken. Dit mengsel giet je vervolgens in een vorm en zet het dan minimaal 4 tot 5 uur in de diepvries. Door de stevige, romige structuur van het parfaitmengsel hoef je niet bang te zijn voor ijskristallen tijdens het invriezen.

Semifreddo

Semifreddo is afgeleid van parfait en is begin 20e eeuw ‘ontdekt’. Bij de naam semifreddo denk je aan ijs dat half bevroren is, maar dat is onjuist. Semifreddo is juist helemaal bevroren en bevat altijd een opgeklopt ingrediënt zoals slagroom en/of eiwit. De basis van semifreddo hoeft dus geen dooier-melkmengsel te zijn.
Semifreddo wordt net als parfait in een vorm gestort en bevroren zonder te roeren. Beide ijssoorten maak je zonder ijsmachine. Allebei hebben ze een hoog vetpercentage, waardoor er weinig ijskristallen worden gevormd. Door de toevoeging van geslagen room of eiwit is de structuur al heel luchtig en hoeft het ijs niet ‘gedraaid’ te worden. De termen parfait en semifreddo worden veel door elkaar gebruikt.

Roomijs

Roomijs heeft als basis altijd een mengsel van slagroom (voor een extra romige smaak) en/of melk en eieren. Vaak wordt er vanillecustard toegevoegd en eventueel gepureerd fruit, noten, karamel, chocolade of andere smaken. Om het ijs smeuïg te krijgen is het belangrijk dat je tijdens het invriezen goed blijft roeren.

Het verschil tussen parfait en roomijs zit dus niet zozeer in de smaak, maar vooral in de bereidingswijze. Bij de bereiding van roomijs is het belangrijk dat het ijs tijdens het invriezen in beweging blijft: er moet dus zo vaak mogelijk geroerd worden. Parfait daarentegen wordt ook wel ‘stilstaand ijs’ genoemd en hoef je dus niet continu te roeren maar kan zo in de diepvries gezet worden om op te stijven.

IJs op waterbasis

Sorbetijs en granita

Sorbetijs en granita worden meestal op basis van fruit (of geperst fruitsap) en suikerstroop of limonade gemaakt. Omdat er in beide ijssoorten veel vocht zit, worden er tijdens het invriezen veel ijskristallen gevormd (zie ijs bewaren hieronder). In granita willen we juist die ijskristallen hebben. Je breekt de ijskristallen tot een grove structuur door maar af en toe door de granita de roeren.
Bij sorbetijs roer je tijdens het invriezen juist doorlopend om de ijskristallen zo klein mogelijk te houden. Op deze manier wordt het ijs heel romig.

Waterijs

Waterijs maak je van gepureerd fruit met of zonder zuivel of limonade. Ga je voor een healthy bite dan kan je nog gepureerde groenten toevoegen. Vervolgens doe je het mengsel in een leuk ijsvormpje, steekt er een stokje in en vriest het in.

Hoe bewaar ik het ijs?

Om ijs te bewaren heb je een 4 sterren-vriezer nodig die minimaal -20°C haalt. Het ijsvakje in je koelkast is dus niet koud genoeg. Daarin kun je wel 2 dagen kant-en-klaar gekocht ijs bewaren maar het gaat qua smaak en structuur wél snel achteruit.

Vloeistoffen die je invriest vormen ijskristallen. Denk bijvoorbeeld aan wintervocht dat tot prachtige ijskristallen op je ramen bevriest. Hoe lager de vriestemperatuur, hoe kleiner de gevormde ijskristallen. Daarom krijgt ijs dat je op een hogere temperatuur dan -20°C bewaart zo’n grove structuur.

IJs serveren

IJs uit de 4-sterrenvriezer is meestal nog iets te hard om te eten. Haal het ijs ongeveer 30 minuten voor het serveren uit de diepvries.

Frambozensorbet

500 gram frambozenpuree
200 gram fijne suiker
Sap van een ½ citroen
250 ml water

STAP 1
Schenk het water met de suiker in een pan en verhit op laag vuur tot de suiker is opgelost. Laat dit volledig afkoelen.

STAP 2
Giet het suikerwater in een foodprocessor. Voeg vervolgens de frambozen en het citroensap toe. Puls tot alles goed is gemengd. Laat 1 uur afkoelen in de koelkast.

STAP 3
Bevestig de roomijsmaker (zet de vrieskom de nacht ervoor in de diepvries). Zet de snelheidshendel op stand 1.

STAP 4
Giet het frambozenmengsel in de kom van de roomijsmaker.

STAP 5
Draai de sorbet gedurende 20 minuten. Giet het sorbetmengsel op een bakplaat of in een bakje. Bedek met huishoudfolie en bevries het mengsel minimaal 3 uur.

Serveer in een mooi glas en smullen maar!