September tijd voor appels

Cas Wolters

Cas Wolters

Cas Wolters

Cas Wolters is bekend van het populaire tv-programma Heel Holland bakt, leerkracht basisonderwijs en geeft diverse bakworkshops. Op caswolters.com neemt hij je mee in de wondere bakwereld, deelt de lekkerste recepten met je, geeft de beste baktips en laat je zien dat goed en lekker bakken echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

September is tijd voor appels

Appels behoren tot een van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Dit is helemaal niet raar als je ziet hoeveel appels hier in ons landje groeien. Er zijn diverse soorten appels met elk hun eigen smaak en textuur. Een Elstar of Jonagold kennen de meeste mensen. Maar we hebben er meer. Ook weet je na het lezen van dit artikel welke appels het beste zijn voor een appeltaart. 

Voor een appeltaart gebruik je een stevige friszure appel, zoals een Goudreinet of Elstar. Ze moeten de stevigheid hebben, anders krijg je appelmoes in je taart. Daarnaast moet je appelsoort ook niet sappig zijn, want dan bakt de bodem niet mooi krokant en gaar. Hieronder vier geschikte appelsoorten om mee te bakken. 

Elstar
De Elstar appel is van alle markten thuis. Veel mensen hebben hem thuis op de fruitschaal liggen, voor onderweg of op werk en school. Maar in de keuken komt deze appel ook goed van pas. De Elstar is geschikt voor het maken van een appelmoes of appelsap. Voor een appeltaart is deze soort ook goed te gebruiken. Na het bakken geeft deze appel een knapperige bite in de taart. De stevige appel is met zijn zachtzure tot zoete smaak dus een hele geschikte appel om mee te bakken.

Granny Smith
Wellicht trek je bij het lezen van de appelnaam een zuur gezicht? Dit is niet de eerste appel waar je aan zou denken bij het zoeken van een appelsoort voor te bakken. Maar de zure smaak van deze appel is wel uitermate geschikt in combinatie met een zoete deeg. Ideaal voor een tarte tatin. Een heerlijke taart met een frisse bite!

Fuji
De Fuji is een zoete stevige appel met een klein vleugje honingsmaak. Hij is lekker sappig, maar niet te sappig. Met deze appel blijft je appeltaartbodem evengoed krokant. Omdat deze appel zoet is van zichzelf hoef je aan het recept minder suiker toe te voegen. Kortom deze appel is ideaal om mee te bakken. 

Goudreinet
Een Goudreinet is eigenlijk niet de beste keuze voor een appeltaart. Maar deze appelsoort moet toch in het rijtje. Vroeger was dit dé appelsoort waarmee de appeltaarten gemaakt werden. De Goudreinet  is van zichzelf een goede moesappel, ideaal om appelmoes van te maken. Bij het maken van een appeltaart zal deze appel tot  voor vochtige bodem zorgen. Wil je hem toch gebruiken? Strooi dan wat paneermeel of custardpoeder op de bodem van je taart. 

Jonagold
Jonagold is een evenwichtig handappeltje: sappig, vrij zoet en met een klein zuurtje. Jonagold doet het erg goed in desserts, yoghurt en salade. Vroeger werd deze appel ook vaak gebruikt voor appelmoes. De Jonagold bevat vrij veel vocht en is daardoor minder geschikt om mee te bakken.

Pink Lady
De Pink Lady is een appel  waar je oog opvalt en waar je direct je tanden in wilt zetten. Persoonlijk is dit ook mijn favoriete appel voor in m’n lunchtrommel. Het is een volzoet handappeltje met hard, stevig en knapperig vruchtvlees. In 1973 had de Australische onderzoeker John Cripps het idee om een Golden Delicious en een Lady Williams natuurlijk te kruisen. Uit deze combinatie is het appelras Cripps Pink geboren en de Pink Lady is een selectie van dit appelras. Dus daar komt de naam Pink Lady vandaan!

Wis je dat een appel in staat is om je bloedsuikerspiegel op peil en stabiel te houden. Dit komt doordat ze boordevol vezels zitten. Als je een appel voor de lunch of diner eet, dan zorgen de aanwezige voedingsvezels dat de bloedsuikers in je bloed worden afgeremd. Hierdoor worden calorieën niet in vet opgeslagen maar langzaam omgezet in brandstof. Daarnaast verbrand een appel het lichaamsvet door het vitamine C stofje. Ideaal als je wilt afvallen.