Smikkelen in Amsterdam

Cas Wolters

Cas en Hanneke in Amsterdam ontmoetingDe meeste van jullie zullen wel weten dat ik veel dingen zelf maak. Maar ik proef ook wel eens graag een gebakje van een ander. Daarom besloten Hanneke en ik om samen een dagje de proeftourist uit te gaan hangen in hartje Amsterdam. Na het kopen van een treinkaartje en nieuw mondkapje stappen we beiden vanuit ons thuisstation de trein op. Hanneke vanuit Rijssen en ik vanuit Roermond.

Mijn buik is nog helemaal leeg en dat komt goed uit! Het gaat een dag worden met veel proeven en bewegen. Op die manier zijn we toch nog een klein beetje gezond verantwoord bezig. We vertrekken vanuit Amsterdam centraal met de fiets naar onze eerste bestemming: Fort negen. Waar ons in de straat al een heerlijke geur van vers gebakken desembrood tegemoet komt. Vanuit de buitenkant zien we al diverse mensen met het handen in het deeg. Snel parkeren we de fiets en lopen we helemaal enthousiast de winkel binnen.

We treffen daar een super leuke toonbank helemaal gevuld met heerlijke viennoiserie. Met onze monden open bekijken we het geheel. Zo zien we net een jongere knappe kerel het bulkdeeg in stukken verdelen voor de narijs. Achter in de hoek zien we de laatste croissantjes de oven in gaan. Maarten de eigenaar van deze zaak was werkzaam als kok en bakker bij restaurant De Kas in Amsterdam, maar bakt sinds enkele tijd voor een aantal Amsterdamse restaurants de broden in zijn nieuwe bakkerij Fort Negen. Dit bood hem de mogelijkheid om helemaal te focussen op het ontwikkelen van recepten en het testen van verschillende granen in samenwerking met boeren en molenaars. Alles om te komen tot het meest smaakvolle en gezondste brood. En dat is duidelijk te merken. De producten waren echt prachtig en smaken deden ze zeker! Het komt niet vaak voor, maar op de producten in deze winkel was ik in een seconde verliefd. We bestellen nog wat broodjes en na het opeten ging onze reis weer verder.

Onze fietstocht vervolgden we via het olympisch stadion naar het volgende adres: Le Fournil de Sébastien. Ook een man met een behoorlijke passie voor brood en viennoiserie. Sébastien Roturier, Fransman en ambachtelijk bakker. Van 1996 tot 2007 runde hij samen met zijn Nederlandse vrouw de bakkerij van Sébastiens familie in Frankrijk. Tijdens regelmatige familiebezoekjes in Nederland, groeide bij hem beetje bij beetje het idee om in Nederland een bakkerij te beginnen: dezelfde bakkerij als in Frankrijk, maar dan in hier. Het was voor Sébastien een leuke uitdaging om de eerste Franse bakker te zijn die in Nederland een winkel opent. Vanuit de verte zien we al een rij bij deze zaak. Terwijl we in de rij staan zien we van achter het glas hoe de bakkers druk in de weer zijn. Het was meteen duidelijk dat de croissantjes hier ook zelf gemaakt werden. In Nederland doen de meeste bakkers dit niet meer zelf. Het is namelijk te intensief. Zelf ook eens croissantjes proberen te maken? Klik dan hier.
Omdat er in het winkeltje geen eetgelegenheid was, nuttigden we onze chocolademacaron, de Madeleines en pains au chocolat buiten op een bankje. Vol verwondering kijken we naar de laagjes. Ik kan je zeggen dat Hanneke en ik hier helemaal wild van werden!

Nadat we onze buiken zowat vol beginnen te raken, fietsen we door naar Huize van Wely. Doordat we al een aardig zakcentje kwijt zijn in de voorgaande bakkerijen, besloten we om hier ALLEEN te gaan kijken. Eenmaal binnen werden we al helemaal verleid door alle prachtige taarten en chocolade. Het stond echt picobello geëtaleerd. Keurig recht en strak neergezet. De vriendelijke medewerkster die inmiddels al 20 jaar het winkeltje runde had ons in no time verleid met een heerlijk chocolaatje. Daar ging ons plannetje om niks te kopen. Huize van Wely staat bekend om de strakke ijstaarten, kaasvlinders en de champagne taarten van het merk: Moët & Chandon. Zij zijn namelijk de enige die met deze champagne mogen werken en met de naam mogen pronken. Met weer een tasje aan onze handen lopen we de winkel met een stralende glimlach uit.

Bij de aankomst van onze volgende adres moesten we eventjes goed zoeken. Het was een beetje een verstopte winkel. Patisserie Tout zou volgens diverse proefpannels de beste macarons van Nederland moeten hebben. Ik vind dat ze niet alleen super lekker macarons hadden, maar ook nog een zeer mooie winkel met prachtige gebakjes. We moesten ons beiden inhouden om niet nog meer te gaan kopen. Achter het winkeltje zag je de mensen alweer nieuwe macarons en chocolaatjes maken voor de voorraad. We kregen van de meneer achter de toonbank een rondleiding langs alle producten met als eindbestemming de macarons. De favoriete smaken van deze meneer waren de macarons met framboos-kers met een vleugje munt. Deze winkel is echt een aanrader voor een macarons liefhebber! Nergens heb ik zo veel verschillende smaken gezien.

Het was nu toch onderhand wel tijd om eventjes te gaan zitten en een plaspauze te houden. Met de fiets vertrekken we naar een koffietentje: Bocca coffee. Een leuk hip tentje opgericht door Menno Simons, die zo’n kleine twintig jaar geleden in Ethopie. Daar ontdekte hij koffieplanten vol rode bessen. Hij had zich voorgenomen om dit heerlijke goedje naar Nederland te brengen. Hij raakte bevriend met de locale boeren en zorgde ervoor dat ze biologische en eerlijke keurmerken kregen. In Nederland startte hij een eigen mini koffiebranderij, maar snel kwamen vele vrienden, familie en buren van Menno bij hem langs voor de koffie. Met dit koffie tentje sluiten we onze reis voor vandaag af. We komen gauw weer eens terug voor een vervolgreisje in Amsterdam.

Bekijk via Google Maps de bezochte tentjes en geniet er zelf van. Ze staan allemaal voor je klaar, netjes in een overzicht.