Meteen naar de inhoud

Paasstol

Paasstol

Een luxe feeststol met rozijnen, noten en amandelspijs. Heerlijk gevuld en om je vingers bij af te likken! Na het bakken van deze stol, koop jij nergens meer een stol. Decoreer met poedersuiker en roomboter. Jummie!

Moeilijkheidsgraad

3/5

Ingrediënten

Voor 1 feeststol
500 gram tarwebloem
250 gram volle melk
65 gram ei
9 gram zout
6 gram droge gist
25 gram roomboter op kamertemperatuur
40 gram margarine
1 tl citroenrasp

Vulling:
450 gram gewelde rozijnen/krenten
100 gram hazelnoten

300 gram amandelspijs
30 gram ei

Bereidingswijze

Ben jij niet zo’n broodstollen mens? Maak dan deze feestelijke kerststoltaart met sinaasappel. Bekijk het recept hier

Voorbereidingen:
Wel een avond voordat je de stol wilt gaan bakken de rozijnen en of krenten ongeveer 15 minuten in lauwwarm water. Laat vervolgens goed uitlekken en verpak in een schone droge theedoek.

Paastol:
Meng de bloem, melk, ei, boter, margarine citroenrasp en het Gist door elkaar. Kneed dit tot een grof deegbol. Voeg het zout toe en kneed het tot een mooi geheel. Laat dit een kwartiertje rusten.
Meng vervolgens de rozijnen/krenten en hazelnoten door het deeg. Duw een deel van de rozijnen in het deeg. Snij het deeg met je deegkrabber door en leg dit bovenop het andere deeg. Ga net zolang door tot alle rozijnen mooi in het deeg zijn verwerkt, probeer niet te veel te kneden, anders kunnen de rozijnen kapot gaan. Het deeg mag een best plakkerig zijn na het mengen van de rozijnen. Dit komt tijdens de rijs goed.
Laat het deeg rijzen tot ongeveer in volume is verdubbeld, ongeveer 30 minuten.

Doe een beetje bloem op je aanrecht. Je gaat nu het deeg opbollen, bekijk hiervoor het filmpje onderaan. Probeer zoveel mogelijk de rozijnen onder een laagje deeg te krijgen. Ze verbranden dan niet in de oven. Laat 20 minuten afgedekt rusten.

Maak ondertussen een mooie spijs met de amandelspijs en het ei. Rol dit vervolgens tot een lange pil.

Bestuif de deegbal (de mooie kant is nu boven) draai het om zodat de minder mooie kant naar boven komt (dit is de plakkerige kant, die bestuif je niet). Duw het deeg tot een cirkel. Duw het midden bijna helemaal plat zodat je spijs er in de lengte in past. Heb je een te lange spijsworst gemaakt? Duw hem dan weer wat in elkaar zodat je aan zijkanten wat ruimte over hebt.

Pak het spijs in tussen het deeg. Je krijgt nu een soort halve maan, die overal ongeveer even dik is. Dek af en laat ongeveer 20/30 minuten rijzen op een bakplaat met bakpapier. Het deeg moet wel wat gerezen zijn maar hoeft niet te verdubbelen in volume of door de ‘druktest’ te komen.

Verwarm de oven voor op 250 graden. Smeer melk of ei over je stol. Wanneer voorverwarmd en je het brood in de oven zet draai je de temperatuur terug naar 180 graden. Bak (zonder stoom) ongeveer 35/40 minuten. Wanneer het brood gaar is bestrijk je het met zachte/gesmolten boter en bestrooi je het eventueel met poedersuiker.

Laat afkoelen voordat je gaat snijden.

Misschien ook lekker?

Blanke cake op een bordje
Bakhulp

Cake is te droog

Wat kun je doen als je cake veel te droog smaakt of voelt. Dit is natuurlijk niet lekker. Vaak heeft het te maken met de warmte van je oven. Lees hierover meer.

Bekijk recept »
Koekjes

Amsterdamse koggetjes

Een eeuwen oud koekje en nog altijd onverbeterlijk lekker. Het Amsterdamse koggetje dankt zijn bestaan aan een bakwedstrijd vanuit de midden jaren 30 van de vorige eeuw.

Bekijk recept »