Victoria Sponge Cake

Victoria Sponge Cake

Een klassieker vanuit Engeland bedacht door Mary Berry, the baking queen of cakes. 

Moeilijkheidsgraad

2/5

Ingrediënten

225 gram roomboter (kamertemperatuur)
225 gram fijne kristalsuiker
225 gram eieren
225 gram zelfrijzend bakmeel 
2 tl bakpoeder

Vulling
250 ml slagroom 35% vet
50 gram mascarpone
Suiker naar smaak
4 el frambozenjam

2 bakjes verse frambozen

Extra
Bakvorm van 20 cm doorsnede 

Mary Berry in de keuken

Bron: https://www.maryberry.co.uk

Wie kent haar niet? Mary Berry dé bak koningin op cake gebied in Engeland. De meeste van jullie zullen haar kennen als jury lid bij the Great British Bake Off, als de Engelse Janny van der Heijden. Ze heeft voor dat ze jurylid werd vele boeken geschreven en programma’s gepresenteerd. 

Maar in het begin van haar carrière werkte ze voor een bedrijf die ovens verkocht. Daar bakte ze standaard bij de mensen thuis een Victoria sponge cake om de oven te demonstreren. Zodoende kon zij ook checken of de oven goed werkte. Was de cake niet gaar na de baktijd, dat klopt de temperatuur niet. Maar als hij te droog na de baktijd, dan bakte hij te warm. Het is dus eigenlijk een perfect recept om je oven mee in te bakken en te leren kennen. 

Bereidingswijze

Als je thuis een keukenmachine hebt, gebruik dan een bisschopsmolen of de vlinder bij het maken van de cake. 

Verwarm de oven voor op 180ºC hetelucht. Vet de taartvorm in met boter en bestuif lichtelijk met bloem, zodat hij beter los laat. Of bekleed de vorm met bakpapier. 

Doe alle ingrediënten in de mengkom en roer het geheel tot een stevig beslag zonder klontjes. Verdeel het cakebeslag gelijkmatig in de bakvorm en strijk het glad. 

Bak de cake in ongeveer 35 tot 40 minuten gaar en goudbruin. Laat de cake na het bakken eerst 5 minuten in de vorm afkoelen voor je hem laat afkoelen op een taartrooster. 

Klop voor de vulling de slagroom met de suiker en mascarpone stijf. De mascarpone zal zorgen voor een hogere vetpercentage, waardoor je een stevige slagroom krijgt. 

Snijd de cake door midden en laat hem volledig afkoelen. Bestrijk na het afkoelen laag cake met jam en slagroom. Dit kun je met een spuitzak doen of netjes met een lepel/spatel. Leg hierop de andere cake laag en verdeel de overige slagroom en decoreer met verse frambozen. 

Smakelijk! 

Misschien ook lekker?

Gebak & Taart

Charlotte Russe

De Charlotte Russe is een bedenksel van de grote Franse chef Marie-Antoine Careme (1784-1833) die het dessert vernoemde naar de dochter van zijn voormalige werkgever koning George IV van Engeland – prinses Charlotte – en zijn huidige Russische werkgever Tsaar Alexander de Grote (de Rus). Of was het toch het nichtje van de tsaar, de mooie Charlotte van Pruisen (Prussia)?

Dit recept bekijken? Wordt lid!

Bekijk recept »
Hartig

Worstenbroodjes

Heerlijke worstenbroodjes uit Brabant. Vele Limburgers zullen vast teleurgesteld zijn dat ik dit recept publiceer. Maar ik vind het heerlijk! Echt een genot om te eten.

Bekijk recept »
Gemolten chocolade op een plaat
Bakhulp

Chocolade tempereren

Het op temperatuur brengen van chocolade noemen we in de bakkerswereld: Chocolade tempereren. Dit doe je om een mooie knak en glans te geven aan de chocolade.

Bekijk recept »