Meteen naar de inhoud

Waarom krijg ik de slagroom niet stijf geslagen?

Waarom krijg ik de slagroom niet stijf geslagen?

Slagroom opkloppen lijkt heel gemakkelijk en simpel! Als het je niet lukt om de slagroom stijf te krijgen kan het vaak te maken hebben met het vetpercentage of de temperatuur.
Slagroom in pak 40% vet

Slagroom die in bakkerij wordt gebruikt, bevat bijna altijd 40% vet. Deze slagroom is zeer geschikt om stijf te slaan en mooie rozetten van te spuiten. In de supermarkt is slagroom met zo’n hoog percentage bijna niet te vinden. Meestal bevat deze slagroom 35% vet. Hier kun je in principe prima mee uit de voeten. Kijk wel goed voordat je slagroom in de winkel koopt. Er staan ook vaak pakjes slagroom met een vetpercentage van maar 30% tussen. Van deze slagroom kun je prima chocolademousse of bavarois maken, maar je kunt er absoluut geen rozetten van spuiten of een slagroomtaart mee vullen. Kijk dus goed op de verpakking! Je kunt deze slagroom wel vaak vetrijker maken door wat mascarpone toe te voegen, hierdoor wordt de slagroom steviger. Zelf ben ik geen voorstander van klopfix/ slagroom versterker uit pakje, want dit proef je uiteindelijk ook in je eindproduct. 

Daarnaast is het zo hoe kouder de slagroom, hoe mooier deze opklopt. Zorg wel dat je slagroom niet bevriest. Ik leg daarom ook vaak kom van de keukenmachine een half uur in de vriezer of koelkast zodat alles goed koud is en daarna klop ik de slagroom pas op.

Misschien ook lekker?

Cake met vulling
Bakhulp

Inzakkende cakes

Een van de meest gestelde vragen die ik regelmatig binnen krijg via mijn website: Mijn cake zakt in! Wat doe ik fout? In dit artikel leg ik je haarfijn uit wat je kunt doen om van bijna elke cake een succes te maken.

Bekijk recept »
Gebak & Taart

Pumpkin Pie

Heerlijk de geuren van goede specerijen en pompoen! Wedden dat je na 4 dagen deze taart nog niet moe bent. Heerlijk met een toef slagroom.

Bekijk recept »