Welke soort chocolade kan ik het beste gebruiken?

Welke soort chocolade kan ik het beste gebruiken?

Chocolade uit de supermarkt prima geschikt voor het maken van een chocolademousse of chocoladesaus. Maar als je bonbons of decoraties van chocolade wilt maken, kun je beter opzoek gaan naar kwalitatief goede chocolade. Meestal is de chocolade vanuit de supermarkt erg dik als je deze smelt. Dit heeft te maken met het gebrek aan cacaoboter, dit is het duurste ingrediënt van chocolade. Je kunt deze los kopen en zelf toevoegen om de chocolade af te slappen. Zelf koop ik altijd zakken chocolade die ook in de bakkerij gebruikt worden (ook wel couverture chocolade genoemd). Deze chocolade is van betere kwaliteit, onder andere omdat er meer cacaoboter in zit. Bovendien krijg je het in druppelsvorm in plaats van repen, zodat je het gemakkelijker kunt afwegen. Ik koop vaak chocolade van het merk Callebaut. Als je gaat googelen, zie je dat er niet alleen onderscheid wordt gemaakt in de soorten puur, wit of melk, maar ook in vloeibaarheid. Dit zie je aan de hoeveelheid druppeltjes. Hoe meer cacaoboter de chocolade bevat, hoe vloeibaarder deze is. Erg vloeibare chocolade, is bijvoorbeeld geschikt om bonbons mee te maken of te gebruiken voor een chocolade fontein. Dikkere chocolade is bijvoorbeeld geschikt voor het maken van ganache, ijs of chocolademousse.

Zelf gebruik ik vaak de volgende soorten chocolade:
Puur: Callebaut Type 811
Melk: Callebaut Type 823
Wit: Callebaut Type W2

Misschien ook lekker?

Red velvet op een bordje
Cake

Red velvet cake

Een Amerikaanse taart die sinds 1943 opduikt in diverse kook- en bakboeken. Er zijn door de jaren heen wat aanpassingen gedaan, maar het lekkerste blijft toch met een roomkaas frosting.

Bekijk recept »
Pate on croute Cas
Hartig

Nondejuke en croûte

Maak op een ambachtelijke wijze een heerlijke paté en croûte. Het was voor mij een hele leerschool, wennen was het zeker toen ik met mijn handen in levertjes zat te kneden. Mensen die een passie voor wild en vlees hebben, zullen van dit recept smullen!

Bekijk recept »