Worstenbroodjes

Worstenbroodjes

Heerlijke worstenbroodjes uit Brabant. Vele Limburgers zullen vast teleurgesteld zijn dat ik dit recept publiceer. Maar ik vind het heerlijk! Echt een genot om te eten.

Moeilijkheidsgraad

2/5

Ingrediënten

Voor 20 worstenbroodjes

Voor het deeg:
200 ml volle melk (op kamertemperatuur)
500 gram patentbloem
25 gram verse gist
10 gram zout
10 gram witte basterdsuiker
75 gram boter (op kamertemperatuur)
50 gram margarine (op kamertemperatuur)
Ei om mee te bestrijken

Voor de gehaktworstjes:
750 gram half-­om­‐half gehakt
2 eieren
75 gram paneermeel
Zout en peper
Eventuele andere kruiden die je lekker vindt

Bereidingswijze

Draai van alle ingrediënten voor het deeg een soepel deeg in een mixer met het vlinder-opstuk. Dit duurt wel even een paar minuutjes, het moet een mooi elastisch deeg worden die los van de kom komt.
Pak 20 stukjes en bol ze direct op (het is handig om je aanrecht of snijplank te bebloemen). Laat de bolletjes 30 minuten rusten of 10 minuten rijzen in een rijs-oven op 40 graden.

Meng voor de gehaktstaafjes alle ingrediënten en weeg porties van 30 gram af. Vorm hiervan worstjes.
Rol de bolletjes deeg tot ovale plakjes uit. Vouw de gehaktworstjes erin en vorm tot worstenbroodjes en zorg dat de naad goed dicht zit. Leg ze op twee bakplaten met bakpapier (je kunt er ongeveer 10 kwijt per bakplaat). Bestrijk ze met losgeklutst ei. Laat 60 minuten rijzen op kamertemperatuur of rijzen in een rijs-oven.
Verwarm de oven voor op 235 graden. Bestrijk de worstenbroodjes nogmaals met ei en bak ze ongeveer 10 minuten (wellicht iets langer).

(Recept van Robert van Beckhoven)

Misschien ook lekker?

Bakhulp

Alles over oliebollen

De perfecte oliebol moet krokant van buiten zijn en heerlijk mals vanbinnen. Als je hem doormidden snijdt moet de vulling mooi verdeeld zijn. Er gaat niks boven versgebakken bollen. Met de volgende tips die jullie via Instagram vroegen bak jij ze lekker smeuïg en krokant.

Bekijk recept »
Koekjes

Amsterdamse koggetjes

Een eeuwen oud koekje en nog altijd onverbeterlijk lekker. Het Amsterdamse koggetje dankt zijn bestaan aan een bakwedstrijd vanuit de midden jaren 30 van de vorige eeuw.

Bekijk recept »
Basisrecepten

Oliebollen

De perfecte oliebol moet krokant van buiten zijn en heerlijk mals vanbinnen. Als je hem doormidden snijdt moet de vulling mooi verdeeld zijn. Er gaat niks boven versgebakken bollen.

Bekijk recept »