Over Cas

Wie is de Cas Wolters?

Cas met Janny en Robert

De sterren van de hemel bakken in Heel Holland Bakt, daarna je bakkunsten mogen vertonen in New York, bakken met kids in Suriname, en nu weer terug in een nieuw seizoen van Heel Holland Bakt Nog een keer… Hoe kom je daar terecht?  We geven een speciaal inkijkje in het leven van Cas. Het belangrijkste zullen we je alvast vertellen, namelijk zijn lievelingsgebakje: “Een amandelgebakje met frambozen. Of framblijtjes zoals ik ze noem.” – aldus Cas.

Cas Wolters is meer dan alleen een bakker; hij is ook een sfeermaker. Met zijn aanstekelijke enthousiasme weet hij zijn passie voor bakken over te brengen, of dat nu via een workshop of vanaf het televisiescherm is.

Met de paplepel ingegoten
Het begon al vroeg voor Cas. Zoals de kijkers van Heel Holland Bakt al weten, is Cas door een onbekende oorzaak doof sinds hij negen maanden oud was. Daarnaast kreeg hij te kampen met allerlei allergieën, voor melkproducten en citrusvruchten bijvoorbeeld. Zijn moeder wilde hem toch iets lekkers kunnen geven, en sloeg dus zelf aan het bakken. “Voor kinderfeestjes maakte ze speciale taarten voor me om mee te nemen, zodat ik ook iets lekkers had.”

Cultuurshock!
Cas begon op speciaal onderwijs voor kinderen met gehoorproblemen. Dat betekende kleine klasjes, veel logopedie en begeleiding. Toen het tijd werd voor de middelbare school besloten zijn ouders hem naar het reguliere onderwijs te laten gaan. “En dat was een cultuurshock! Op eens zat ik in een klas met 30 kinderen. Ik kwam oververmoeid en met hoofdpijn thuis.” Cas had het bakken al jaren bij zijn moeder afgekeken. Wat begon met het uitlikken van de kom (want welk kind doet dat nu niet?) groeide uit tot het leren van de basisvaardigheden.

Koopmans pakjes
Op zijn veertiende besloot de overprikkelde Cas om zijn eigen bakkunsten eens op de proef te stellen. “Ik leerde toen al dat ik me tijdens het bakken kon afsluiten van de wereld.” Al begon hij niet meteen met de culinaire hoogstandjes die we vandaag de dag van hem kennen. “Ik maakte graag van die Koopmans pakjes. Mijn favoriet waren de brownies van Dr. Oetker.” Samen met zijn vader bakken in de weekenden, liet de passie voor bakken groeien en hij begon steeds meer te experimenteren met recepten.

Geen broden bakken
Toch ging Cas na het middelbaar onderwijs verrassend genoeg geen bakkersopleiding doen. Om vier uur ’s ochtends opstaan om broden te bakken zag hij niet zo zitten. Het werd een opleiding tot onderwijsassistent, die Cas met plezier afmaakte. “Ik groeide als persoon, leerde groepen aansturen en stond steviger in mijn schoenen.” Maar daarna voelde hij zich nog te jong om meteen te gaan werken. “Omdat mijn gehoorproblemen het onderwijs uitdagend maakten verwachtten mensen niet dat ik ooit naar het hbo zou gaan.” Maar hij deed het toch!

Heel Holland Bakt
In het tweede jaar van de Pabo keek Cas voor het eerst Heel Holland Bakt. Dat jaar won de 24-jarige Hans Spitsbaard. “Ik dacht dat het een programma voor oude mensen was, maar toen Hans won dacht ik: dat kan ik ook!” Hij schreef zich op de valreep in en na vele auditierondes kwam het verlossende bericht dat hij mee mocht doen. “Ik heb alles bij elkaar geschreeuwd, ik kon het niet geloven!” Voor Cas begon een ontzettend leuke maar ook zware periode. Zijn school steunde hem in het nemen van deze unieke kans, en hij stopte tijdelijk met de studie. Niemand mocht iets weten van de avonturen die Cas beleefde, alles moest geheim blijven tot het seizoen op televisie was geweest. “Het was een emotionele rollercoaster. Ik genoot intens van de beleving op de set, een once in a lifetimeervaring! Maar vrienden werden boos dat ik opeens zonder uitleg niet meer naar verjaardagen kwam bijvoorbeeld. Alleen mijn ouders en broer wisten ervan.”

Halleluja!
Het meest trots is Cas op zijn Hallelujataart, een kerkje met glas-in-loodramen waar je u tegen zegt. Maar daarnaast mag hij ook terecht trots zijn op een andere prestatie: na Heel Holland Bakt had hij binnen een halfjaar zijn opleiding weer op de rit. Ondanks alle nevenactiviteiten van de tv-serie die volgden. “Ik nam onderweg naar bakactiviteiten mijn studieboeken mee in het ov.” Voor velen een inspirerend verhaal, dat Cas zich niet liet tegenhouden door zijn beperking. “Als je iets wil dan moet je er ook 100% voor gaan.”

Na zijn studie wilde Cas zich dan ook op het bakken storten, maar de wereld ging in lockdown. Workshops geven werd een stuk lastiger, en Cas maakte de keuze om deels aan de slag te gaan in het onderwijs. “Dat vind ik ook leuk, maar ik hoop het steeds meer los te kunnen laten om zelfstandig te werken, en te focussen op mijn (online) workshops. En wie weet, in de toekomst misschien een eigen (reis)programma, en een luxe baklokaal?”

Cas Wolters tijdens Heel Holland Bakt!

Voor Cas is bakken een luxe, het eten moet dus een feestje zijn. Mooie en eerlijke ingrediënten, zonder toegevoegde conserveringsmiddelen. Wil je meegenieten? Boek dan nu een workshop of demonstratie!