Luchtige botercrème

Luchtige botercrème

Een fantastische botercrème die helemaal geen ‘vette’ nasmaak van boter heeft. Door het eiwit- en eidooierschuim wordt hij erg luchtig. Dit recept deel ik graag met jullie. Een van de basisrecepten die je niet kan missen in je keuken!

Moeilijkheidsgraad

Niveau: #2 Gemiddelde bakker

Ingrediënten

2.5/5

Kookschuim:
40 ml water
100 gram fijne kristalsuiker
70 gram eiwit
25 gram suiker

Pate a bombe:
100 gram eidooiers
240 gram suiker
100 ml water

460 gram roomboter ongezouten
(kamertemperatuur)

Bereidingswijze

Splits voor de kook schuim de eieren en doe de eiwitten in een kom. Bewaar de eidooiers voor later. Breng onder het splitsen 100 gram suiker met 40 ml water aan de kook tot 120 graden Celsius. Klop de eiwitten stijf met 25 gram suiker als het suikersiroop een temperatuur van 115 graden Celsius heeft bereikt. Zodra de suikersiroop op 120 graden Celsius is, voeg je de siroop aan de luchtige eiwitten en laat je hem in de middelste stand koud kloppen. Bewaar dit voor op het einde van het recept. 

Maak hierna opnieuw een suikersiroop met 100 ml water met 240 gram suiker tot 120 graden celsius te verwarmen. Klop deze keer onder het verwarmen de eidooiers luchtig. Voeg nadat de suikersiroop een temperatuur van 120 graden Celsius heeft bereikt, langzaam de siroop aan de eidooiers toe. Laat het weer koud roeren op de middelste stand. Dit noemen we in de bakkerswereld een pate a bombe. 

Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze in kleine beetjes toe en roer tot een mooi glad en egaal mengsel. 

Voeg als laatste het kookschuim toe en roer dit langzaam met een garde tot een mooi gladde luchtige botercrème. Klaar is je luchtige botercrème. Eindeloos variëren in kleuren of smaken d.m.v. likeuren is toegestaan!

Je kunt je botercrème bewaren in de diepvries. Zorg er wel voor dat je hem een dag voor gebruik in de diepvries langzaam laat ontdooien. 

Misschien ook lekker!

Trein van nougatine
Gebak & Taart

Tjoekedekee

Met deze trein kom je niet alleen heelhuids aan op je bestemming. Je hebt hierbij ook weer eens goed gegeten. Maak hem zelf van nogatine. Pas op het is een tijdrovende rit!

Bekijk workshop »
Pizza Margarita
Brood

Pizza Margarita

“Una volta arrivata la pizza Margarita!” Het enige zinnetje wat misschien wel iedereen begrijpt. Maak zelf een heerlijke pizza margarita voor thuis in de oven of op de BBQ! Beleggen mag naar eigen inzicht.

Bekijk workshop »
koggetjes
Koekjes

Amsterdamse koggetjes

Een eeuwen oud koekje en nog altijd onverbeterlijk lekker. Het Amsterdamse koggetje dankt zijn bestaan aan een bakwedstrijd vanuit de midden jaren 30 van de vorige eeuw.

Bekijk workshop »