Nonnevotte

Nonnevotte

Een typisch Limburgse lekkernij wat gegeten wordt tijdens het Carnavalsfeest. Met dit recept hoef je niet meer in de rij te staan voor een Nonnevot!

Moeilijkheidsgraad

Niveau: #2 Gemiddelde bakker
2/5

Ingrediënten

25 gram verse gist
62 gram roomboter (kamertemperatuur)
100 ml melk
250 gram tarwebloem
25 gram witte basterdsuiker
50 gram ei
10 gram citroenrasp
4 gram zout

Extra
200 gram witte basterdsuiker

Bereidingswijze

Verwarm de melk samen met de boter in een pannetje tot hij lauw warm is.
Voeg hier de verse gist aan toe en laat deze oplossen.

Doe de bloem, suiker, citroenrasp en het ei in een mengkom. Voeg hier het gistmengsel aan toe. Zet de keukenmachine voorzichtig aan en zet hem steeds hoger. Als alle ingredienten gemengd zijn voeg dan het zout toe. Zet de keuken machine weer aan en kneed door tot het een soepel stevig deeg is geworden.  Trek een vliesje om te kijken of je deeg goed gekneed is. 

Bol het geheel op en laat het 15 minuten rijzen. (Dit noemen we de bolrijs) Na 15 minuten het deeg doorslaan en nog eens 20 minuten rijzen. Hierna sla je het deeg weer door en maak je bolletjes van 60 gram, weeg dit af op een weegschaal. Laat deze bolletjes 15 minuten rijzen.
Maak van de bolletjes stengels, maak een lus en maak een knoop. Laat deze knopen 50 minuten rijzen op een vochtige, warme en tochtvrije plek.

Zet vlak voor het einde de frituur pan aan op 180 graden.

Haal voorzichtig de nonnevotten uit de rijsplek en frituur ze in 6 minuten bruin, draai ze halverwege. Laat ze uitlekken en dompel ze in de basterdsuiker.

Misschien ook lekker!

Quiches
Hartig

Quiches

Veel mensen denken dat de quiche uit Frankrijk komt, maar dat is niet zo. De oorsprong ligt in Duitsland. De bekendste quiche is met spek en kaas. Maar eindeloos variëren is toegestaan.

Bekijk workshop »
nonnevotten
Brood

Nonnevotte

Een typisch Limburgse lekkernij wat gegeten wordt tijdens het Carnavalsfeest. Met dit recept hoef je niet meer in de rij te staan voor een Nonnevot!

Bekijk workshop »
Cas' Appelgebak
Gebak & Taart

Appelgebak

Appels over? Maak dan deze heerlijke luchtige appieappelgebakjes. Een gezonde bodem gemaakt van volkorenmeel, afgewerkt met een luchtige frisse crème van mascarpone en roomkaas. Echt iets om je vingers bij af te likken.

Bekijk workshop »