Nougatine schuimgebak

Nougatine schuimgebak

Nougatine slagroomgebakjes een feest om naar te kijken en vooral om op te eten. Gemaakt met zelf gemaakte hazelnoten nougatine. Gebakken eiwitschuim met luchtig geslagen slagroom. Helemaal luchtig dus.

Moeilijkheidsgraad

Niveau: #2 Gemiddelde bakker
2/5

Ingrediënten

Ewitschuimplakken
100 gram eiwit
300 gram fijne kristalsuiker

Nougatine
200 gram fijne kristalsuiker
20 gram glucosestroop
20 gram water
100 gram geschaafde amandelen of fijn gehakte hazelnoten

Afwerking
500 gram slagroom ongezoet
40 gram suiker
100 gram pure chocolade

 

Samen met Cas dit gebakje maken? Schrijf je dan in voor de kerstworkshop!

Bereidingswijze

Met dit recept maak je ongeveer 6 nougatine gebakjes. 

Verwarm de oven voor op 120ºC hetelucht. 
Splits de eieren en weeg het eiwit af. Klop de eiwitten luchtig. Voeg geleidelijk 200 gram suiker toe. Als de eiwitten stijf zijn, voeg je het laatste deel 100 gram suiker toe en spatel je het rustig door het schuim. Schep het schuim in een spuitzak met een spuitmondje. 

Teken op een bakpapier rondjes van 5 cm doorsnede. Spuit vervolgens de rondjes met eiwitschuim. Werk van buiten naar binnen. Bak de bodems ongeveer 40 minuten in de oven. Laat de bakjes afkoelen nadat ze uit de oven komen. 

Doe voor de nougatine de fijne suiker met het water, glucosestroop in een steelpan. Verwarm tot een licht gekleurde karamel. Haal het pannetje van het vuur en voeg hierin de gemalen noten. Roer tot alles een klein laagje karamel heeft gekregen. Stort het uit op een silliconenmatje en druk het tot een dunne plaat. Laat het afkoelen. 
Breek de nougatine in stukken zodra het afgekoeld is. Hak het fijn met een mes of maal het in een foodprocessor. Er mogen best wat grove stukken blijven zitten. Dit is alleen maar lekker. 

Smelt de chocolade au bain marie in een steelpannetje. Strijk met een kwast een laagje chocolade op de schuimgebakjes. Dit zorgt ervoor dat de gebakjes niet zo snel vochtig worden door de slagroom. Laat de chocolade uitharden.

Klop ondertussen de slagroom stijf met wat suiker. Spuit een flinke toef op een bodem, leg een deksel erop. Werk de zijkanten netjes af met wat slagroom en rol het gebakje door de nougatine. Maak nog een mooie toef op de bovenkant en decoreer je gebakjes met een leuk chocolaatje. 

Nougatine gebak met schuim

Misschien ook lekker!

Pate en croûte
Hartig

Noudejuke en Croûte

Maak op een ambachtelijke wijze een heerlijke paté en croûte. Het was voor mij een hele leerschool, wennen was het zeker toen ik met mijn handen in levertjes zat te kneden. Mensen die een passie voor wild en vlees hebben, zullen van dit recept smullen!

Bekijk workshop »
Chocolademousse in een kom
Chocolade

#1 Chocolademousse

Met dit recept voor chocolademousse weet je zeker dat je ‘s avonds niet hoeft af te wassen. Wedden dat alle kommetjes schoongelikt zijn. Gemaakt met een basis van pate a bombe.

Bekijk workshop »
Bonbons
Chocolade

Passievolle bonbon

“A chocolate a day keeps the doctor away!” Vooral als ze een passievrucht vulling hebben en netjes afgewerkt zijn. Voor de mensen die van uitdaging houden en iets nieuws willen doen is dit een uitdagend recept.

Bekijk workshop »