Charlotte Russe

Charlotte Russe

De Charlotte Russe is een bedenksel van de grote Franse chef Marie-Antoine Careme (1784-1833) die het dessert vernoemde naar de dochter van zijn voormalige werkgever koning George IV van Engeland – prinses Charlotte – en zijn huidige Russische werkgever Tsaar Alexander de Grote (de Rus). Of was het toch het nichtje van de tsaar, de mooie Charlotte van Pruisen (Prussia)?

Moeilijkheidsgraad

Niveau: #3 Ervaren bakker
3/5

Ingrediënten

Lange vingerbiscuit
100 gram eiwit
80 gram fijne kristalsuiker
60 gram eigeel
80 gram patentbloem
snuf zout
extra suiker (om te strooien)

Frambozenmousse
200 gram frambozen
2 blaadjes gelatine
70 gram kristalsuiker
200 gram slagroom

Extra
100 gram frambozenjam
200 gram verse frambozen
poedersuiker

Bereidingswijze

Lange vingers
Verwarm de oven voor op 180°C hetelucht. Teken op een vel bakpapier 2 cirkels van 14cm doorsnee en 2 brede stroken van 6cm breed en zo lang als je kunt op de bakplaat. Leg deze met de getekende kant naar beneden op de bakplaat.

Klop de eiwitten stijf op in de staande mixer. Voeg richting het einde de suiker in stappen toe en klop nog een minuut op hoge snelheid. Spatel het eigeel voorzichtig door de eiwitten heen, maar zonder het volledig te mengen. Voeg nu de bloem in 2 keer toe en vouw rustig verder tot het net gemengd is. Schep het beslag in een spuitzak met een ronde spuitmond van 1cm doorsnee. Of knip een rondje in de spuitzak.

Spuit nu de cirkels op het bakpapier door in het midden te beginnen en als een spiraal rondom naar buiten te gaan. Voor de strook spuit je steeds kleine streepjes van 6cm naast elkaar. Spuit ze net niet tegen elkaar aan zodat je na het bakken nog goed de ribbels kunt zien.

Bestrooi al het biscuit met wat kristalsuiker en bak in zo’n 10-12 minuten gaar. Haal na het bakken het bakpapier van de bakplaat en laat op een rooster afkoelen. Snijd de banen biscuit recht af aan de onderkant zodat je een kant met mooie bolletjes krijg en een mooie strakke rechte onderkant. Snijd de cirkels indien nodig iets bij.

Leg de banen biscuit in de taartring met de bovenkant van de koekjes naar buiten tegen de ring aan. Als 1 baan niet genoeg is kun je het opvullen met een stuk uit de tweede baan. Bestrijk een cirkel biscuit met wat frambozenjam en leg op de bodem met de jam naar boven.

Frambozenmousse
Week voor de frambozenmousse de gelatine in ruim koud water. Meng ondertussen de frambozen met 70 gram suiker en pureer helemaal glad. Haal het frambozenpapje door een zeefje. Nu heb je zelfgemaakte frambozenpuree. Verwarm zo’n 50 gram van de zelfgemaakte frambozenpuree in een pan, zet het vuur uit en los de gelatine hierin op. Schenk terug bij de rest van de frambozenpuree en laat goed afkoelen tot het begint te zetten.

Klop de slagroom lobbig en spatel in 2 keer door de frambozenpuree. Doe dit rustig om niet te veel lucht uit de slagroom te slaan.

Afwerking
Als de frambozenmousse is gemengd giet je het in de ring op de lange vingerbiscuit tot ongeveer de helft. Leg nog wat verse frambozen op de mousse en vul verder af tot zo’n 2cm onder de rand van de biscuit.

Bestrijk de tweede cirkel biscuit met jam en leg op de mousse met de jam naar boven.

Laat de Charlotte Russe met frambozen nu enkele uren opstijven in de koeling. Haal de ring na het opstijven van de taart. Bestrooi het biscuit met poedersuiker en vul het midden van de Charlotte met verse frambozen. Maak af met een mooi lint naar keuze en geniet!

Bron: Omroep MAX (Bak mee met Max)

Misschien ook lekker!

croissants
Brood

Croissants

De croissant is eigenlijk onmisbaar bij elk ontbijtje op bed! Ze zijn vrij eenvoudig te maken. Geduld is bij dit recept het belangrijkste ingrediënt.

Bekijk workshop »
Perentaart Tarte Bourdaloue
Gebak & Taart

Tarte Bourdaloue

Een heerlijke klassieke taart met peren, amandelen en vanille. Ideaal voor tijdens het peren seizoen. Een taart die elke bakker eens gebakken moet hebben

Bekijk workshop »