O’peper’a

O’peper’a

Een prachtige klassier Opera met 4 laagjes amandelbiscuit en wat pit! Heerlijk gevuld met sterke koffie, botercème en een laag chocolade ganache. Benoemd tot de lekkerste opera in de finale van Heel Holland bakt.

Moeilijkheidsgraad

Niveau: #4 Gevorderde bakker
4.5/5

Ingrediënten

Tempeer siroop
400 ml filterkoffie
150 gram fijne kristalsuiker
10 gram oploskoffie nescafe
4 el tia Maria

Jodecondebiscuit
220 gram ei
80 gram eidooier
220 gram amandelmeel
175 gram fijne kristalsuiker
125 gram eiwit
100 gram fijne kristalsuiker
100 gram patentbloem
5 gram longpepper

Praline feuilletine laagje
200 gram pure chocolade
150 praline feuilletine

Ganache
130 gram pure chocolade
40 gram melkchocolade
120 ml volle melk
40 ml slagroom
20 gram roomboter ongezouten kamertemperatuur

Botercrème
40 ml water
100 gram fijne kristalsuiker
70 gram eiwit
25 gram fijne kristalsuiker

5 eidooiers
240 gram fijne kristalsuiker
100 ml water
360 gram zachte roomboter op kamertemperatuur
1 vanillestokje

Glazuur
400 gram pure chocolade
50 gram palmvet
50 gram archide olie

Bereidingswijze

Zet een kopje koffie en meng deze met de fijne kristalsuiker, de tia Maria en de oploskoffie. Roer totdat de suiker is opgelost en giet het in een spuitflesje.

Klop in de mixer de eidooiers samen met de eieren, amandelmeel en de fijne kristalsuiker tot een stevig luchtig beslag, laat dit zeker 15 minuten luchtig kloppen. Klop vervolgens in een andere kitchenaid de eiwitten stijf met de fijne kristalsuiker. Spatel dit rustig door het eidooiersbeslag en zeef hierop de bloem. Roer dit goed door tot een egaal beslag.

Verdeel het beslag over 4 bakplaten te grote van een a4.
Bak het biscuit in een voorverwarmde oven ongeveer 10 a 12 minuten op 200ºC hetelucht.

Verhit de slagroom met de melk tot aan de kook. Giet dit over de pure chocolade. Laat het eventjes staan en roer dit door. Voeg hierna de zachte roomboter toe en laat het eventjes opstijven.

Smelt de chocolade met de praline feuilletine au bain-marie in een steelpannetje. Tot ongeveer 40 graden. Verdeel het tussen twee bakvellen. Rol het uit tot een gelijkmatige vlak. Steek het uit met de uitsteekvorm. En leg het in de schockfreezer.

Maak voor de boter crème een kookschuim. Doe de suiker met het water in een steelpannetje. Klop de eiwitten stijf. Voeg zodra de suiker de temperatuur van 121 graden heeft bereikt de suiker aan de eiwitten toe. Laat het nog eventjes roeren tot het schuim wat afgekoeld is.
Maak vervolgens een pate a bombe. Klop de eidooiers luchtig. Doe de suiker met het water in een steelpannetje en breng het tot 118 graden. Doe het suikersiroopje bij de eidooiers en laat het koud kloppen. Roer in een kitchenaid de boter zalvig en roer hier langzaam de eidooers erbij. Voeg hierna de eiwitten eraan toe.

Maak het glazuur. Doe hiervoor de chocolade met de vetten in een a bain-marie pannetje. Tot het 35-40 graden heeft bereikt.

Pak een taartring, bekleed deze met een laagje bakpapier. Doe hier een bodempje biscuit en doordrenk deze niet met koffiesiroop. De overige lagen wel! Doe hierop een heel dun laagje botercreme en vervolgens het laagje chocolade praline feuilletine, hierop weer boter crème. Weer een biscuit met koffiesiroop en een laagje ganache, weer een laagje biscuit met botercreme en weer een laagje biscuit. Sluit af met een laagje biscuit.
Laat de taart hard worden in de shockfreezer. Doe vervolgens het glazuur erover en laat de taart opstijven in de koeling. Snijdt de randjes eraf en decoreer de taart.

Misschien ook lekker!

Red velvet cake
Cake

Red velvet

De Red velvet is een Amerikaanse klassieker die sinds 1943 opduikt in diverse kook- en bakboeken. Er zijn door de jaren heen wat aanpassingen gedaan, maar het lekkerste blijft toch met een roomkaas frosting.

Bekijk workshop »
Nougatine gebak met schuim
Gebak & Taart

Nougatine schuimgebak

Nougatine slagroomgebakjes een feest om naar te kijken en vooral om op te eten. Gemaakt met zelf gemaakte hazelnoten nougatine. Gebakken eiwitschuim met luchtig geslagen slagroom. Helemaal luchtig dus.

Bekijk workshop »