Tjoekedekee

Tjoekedekee

Met deze trein kom je niet alleen heelhuids aan op je bestemming. Je hebt hierbij ook weer eens goed gegeten. Maak hem zelf van nogatine. Pas op het is een tijdrovende rit!

Moeilijkheidsgraad

Niveau: #5 Meesterbakker
5/5

Ingrediënten

Nougatine
600 gram glucosestroop
1500 gram fijne kristalsuiker
900 gram amandelschaafsel
150 gram roomboter
300 gram water

Karamelbanketbakkersroom
195 gram fijne kristalsuiker
500 gram volle melk
250 gram slagroom
80 gram eidooier
60 gram maïzena
3 gram oploskoffie Nescafé
8 gram gelatineblaadjes
375 gram slagroom koud

Karamelsoezen
150 gram water
150 gram volle melk
150 gram roomboter
150 gram patentbloem
Snufje zout
300 gram eieren (6 stuks)

100 gram glucosestroop
250 gram fijne kristalsuiker
50 gram water

Royal icing
450 gram poedersuiker
45 gram eiwit
15 gram citroensap

Plakkaramel
150 gram (Greinsuiker type nummer 2)
400 gram isomalt
300 gram witte chocolade

Extra
Hazelnoot nougatine 300 gram
Droogijs

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 ºC hetelucht. Rooster de amandelen tot ze lichtbruin zijn ongeveer 2x 5 minuten. Vergeet niet tussendoor te schuiven in de amandelen.
Maak ondertussen het soezenbeslag. Verwarm de oven op 180 ºc hetelucht en bak de soezen in 25 minuten gaar.

Maak de karamelbanketbakkersroom. Verhit hiervoor eerst de suiker met een klein beetje water in een steelpan. Tot het mooi goudbruin is. Voeg dan al roerend de melk met slagroom eraan toe. Roer in een kommetje de maïzena, oploskoffie en eidooiers tot een schuimig mengsel. Voeg hieraan een deel van de warme melk/slagroom mengsel. Roer het goed door en doe het terug in de pan. 

Verwarm voor de decoratie de witte chocolade au bain-marie in een steelpannetje. Tableer hem naar de juiste temperatuur en strijk het uit op een acetaatvelletje. Laat het lederhard worden. Snij met een tandenstoker de zijkanten eruit.

Weeg voor de nogatine onderdelen een portie nougatine af. 200 gram glucosestroop, 500 gram suiker, 300 gram amandelschaafsel, 50 gram roomboter en 100 gram water. Verhit de suiker, glucose, en water tot 170 graden. Doe dan de amandelen erin en vervolgens de boter.
Giet de nougatine op een bakplaat die met licht olie ingevet is. Ga zo door tot alles is verwerkt.

Wil je de nougatine eventjes bewaren? Doe het dan in een voorverwarmde oven van 140 graden. Hierdoor zal het soepel blijven.

Rol de nougatine uit tussen twee vellen bakpapier of siliconenmatjes. Snijd de mallen eruit en laat de mallen uitharden.

Maak een karamel voor de soezen. Klop ondertussen de slagroom stijf. Meng deze met de afgekoelde banketbakkersroom.
Steek de soezen een voor een in de karamel en leg ze met de karamel omlaag op een siliconenmatje. Zodra de karamel is uitgehard, vul je de soezen met de banketbakkersroom.

Icing maken
Klop de eiwitten schuimig. Voeg al kloppend poedersuiker eetlepel per eetlepel toe aan de eiwitten. Voeg het citroensap toe en blijf kloppen tot stijve pieken.
Bedek de icing met een vochtige doek tot gebruik.

Maak een spoor van nougatine en decoreer de trein en wielen met icing.

Smelt de isomalt tot 175 ºc in een steelpannetje. Gebruik hiervoor een suiker thermometer. Met de isomalt kun je alle onderdelen aan elkaar plakken. 

Rond: Omroep MAX (Heel Holland Bakt)

Misschien ook lekker!

Limburgse vlaai
Gebak & Taart

Limburgse vlaai

Niets zo verbonden met het prachtige Limburg als de vlaai. Hij is er in talloze varianten. Cas maakt deze Limburgse vlaai met kersenvulling en doet er niet de zo bekende ‘ruit’ , maar overheerlijke kruimels op. Onmisbaar op elke Limburgse middag.

Bekijk workshop »
Schuimpjes van merinque
Basisrecepten

Meringue schuimpjes

Het basisrecept voor merengue schuimpjes is overal voor te gebruiken. Je kunt hier vrijwel alles mee decoreren. Van taarten tot desserts. Zodra je de toefjes beweging in de hand hebt, kun je eindeloos doorgaan.

Bekijk workshop »
Trein van nougatine
Gebak & Taart

Tjoekedekee

Met deze trein kom je niet alleen heelhuids aan op je bestemming. Je hebt hierbij ook weer eens goed gegeten. Maak hem zelf van nogatine. Pas op het is een tijdrovende rit!

Bekijk workshop »