Amsterdamse koggetjes

Amsterdamse koggetjes

Een eeuwen oud koekje en nog altijd onverbeterlijk lekker. Het Amsterdamse koggetje dankt zijn bestaan aan een bakwedstrijd vanuit de midden jaren 30 van de vorige eeuw.

Moeilijkheidsgraad

Niveau: #2 Gemiddelde bakker
2/5

Ingrediënten

Voor de nougatine
50 gram fijne kristalsuiker
50 gram hazelnoten
10 gram water

Voor het beslag
1 ei
170 gram witte basterdsuiker
200 gram roomboter
2 gram zout
200 gram Zeeuwse bloem

Extra nodig:
Spuitzak met een glad spuitmondje 1,5 cm

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Rooster de hazelnoten circa 10 minuten in de oven. Schenk het water in een pan en voeg de suiker toe. Laat koken tot er een lichte karamel ontstaat. Roer niet in de suiker met een lepel. Voeg de hazelnoten toe en roer kort met een pollepel. Schenk de karamel met de hazelnoten op een bakpapiertje en laat afkoelen. Mix met een foodprocessor tot kleine stukjes.

Kluts het ei. Wrijf de basterdsuiker en boter glad. Voeg het zout en de helft van het ei toe. Kneed kort door. Voeg de nougatine toe en roer door. Voeg de bloem toe en roer kort door.

Doe het beslag in de spuitzak en spuit bolletjes van circa 2,5 centimeter op de bakplaat. Met dit recept kun je 80 koekjes maken. Bak de koggetjes in circa 12 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen.

Geniet ervan!

Bron: Omroep MAX (Bak mee met Max)

Misschien ook lekker!

Quiches
Hartig

Quiches

Veel mensen denken dat de quiche uit Frankrijk komt, maar dat is niet zo. De oorsprong ligt in Duitsland. De bekendste quiche is met spek en kaas. Maar eindeloos variëren is toegestaan.

Bekijk workshop »
Chocolademousse in een kom
Chocolade

#1 Chocolademousse

Met dit recept voor chocolademousse weet je zeker dat je ‘s avonds niet hoeft af te wassen. Wedden dat alle kommetjes schoongelikt zijn. Gemaakt met een basis van pate a bombe.

Bekijk workshop »